Levi Snow Sport Academy logo

Tärkein voimavaramme

Valmentaja Pertti Vanninen

Pepe Vanninen

LEVI SNOW SPORT ACADEMYN VALMENTAJA

MUKAVAA KEVÄTTÄ KAIKILLE!

Tämä tulee olemaan viimeinen blogikirjoitukseni Levi Snow Sport Academyn eli perinteisemmin Levin alppikoulun valmentajana. Olen toiminut alppikoulussa vuodesta 2014 lähtien, aluksi hiihtokoulun kautta monitaitolinjan valmentajana. Tein yhden kauden myös alppihiihtäjien kanssa kaudella 2016–2017, jonka jälkeen siirryin Kittilän kunnan palkkalistoille toimien aluksi monitaitolinjan sekä silloisen ratalaskulinjan vastuuvalmentajana. Kehitin samalla myös FreeRide- koulutusta, joka alkoi syksyllä 2018.

2021 keväällä halusin pienen breikin päivittäisvalmennukseen ja aloitin AMK-opinnot. Palasin viime syksynä 2022 vetämään monitaitolinjaa sekä rakentamaan freestyle-projektia, joka nyt, monien vaiheiden jälkeen, saadaan ensi syksynä käyntiin. Tähän lähes kymmeneen vuoteen on mahtunut kaikenlaista ja vuosien varrella olenkin todennäköisesti työskennellyt kaikessa mahdollisessa, mitä alppikoulu tarjoaa.

 

OPISKELIJA EDELLÄ

Tästä päästäänkin itse aiheeseen. Mikä on alppikouluympäristön tärkein voimavara? Mielestäni se on ehdottomasti opiskelijat eli alppikoulun urheilijat. Itse tykkään kuitenkin käyttää termiä opiskelija, koska toimintamme on osa koulujärjestelmää. Ilman opiskelijoita ei olisi alppikoulua, se fakta kaikkien on hyvä muistaa.

Vaikka meillä on luultavimmin Suomen parhaat olosuhteet harrastaa alamäkilajeja, sillä ei olisi mitään väliä ilman opiskelijoita. Parhailla mahdollisilla valmentajillakaan emme tee mitään, mikäli opiskelijoita ei ole. Uskallan väittää, että ilman alppikoulua edes Levin hiihtokoulu ei mitä todennäköisimmin olisi koulutukseltaan ja taitotasoltaan siinä pisteessä kuin nyt. Toiminnallamme on tärkeä merkitys myös Kittilän lukion houkuttelevuuteen sekä tämänhetkiseen opiskelijamäärään, sillä Kittilän lukiolaisista yli neljäsosa on nykyään mukana alppikoulun toiminnassa. Alppikoululla on Kittilään suuri vaikutus ja opiskelijat ovat siinä paletissa kaikki kaikessa. Heistä meidän on siis pidettävä aina parasta mahdollista huolta.

Alppikoulun toimintaa ohjaa moni taho ja teemme yhteistyötä myös monien eri yritysten kanssa. Näitä ovat mm. Levin Hiihtokeskus, Kittilän lukio, REDU, Lapin Urheiluakatemia sekä Visit Levi. Koska olemme ihmisiä, meillä on myös erilaisia haluja ja toiveita, joista kaikki eivät voi joka käänteessä toteutua. Silloin asiat voivat mennä tunteisiin ja myönnän, että itsekin välillä päästän sammakoita suustani, enkä yhtään mieti mitä sanon. Tämä tietysti kaduttaa jälkikäteen.

Olemme kuitenkin kaikki töissä omilla tahoillamme ja mietimme omien tahojemme etuja. Asiat riitelevät, kun mukana on paljon toimijoita, eivät ihmiset. Tämä kannattaa muistaa aina, etteivät erimielisyydet muutu riidoiksi ja mene henkilökohtaisuuksiin, jolloin peli on menetetty. Kaikkien työyhteisössä toimivien kannattaa muistaa, että kaikesta turhasta säädöstä ja yhteistyön rakoilusta kärsivät aina eniten opiskelijat. Muodossa tai toisessa ne siirtyvät aina opiskelijoiden näkyviin. He ovat aina se, joka näkee ja tuntee työn, mitä teemme. Opiskelijat ovat myös markkinointikanavamme. Hyvistä asioista on mukava puhua myös muille, joten kannattaa aina pitää huoli, että heillä on koulusta sekä tietysti myös Levistä hyvää kerrottavaa.

Levin alppikoululla on pitkä, yli 20 vuoden historia. Ensi vuonna alppikoulu viettää jo 25- vuotissynttäreitä, toivottavasti yhdessä Levillä hyvässä porukassa. Toimimme pienellä paikkakunnalla, mutta koulustamme on valmistunut paljon todella hienoja ihmisiä. Kittilässä voi oikeasti opiskella laadukkaasti. Alppikoulussa opiskelleita ihmisiä on työllistynyt laaja-alaisesti eri aloille, enkä ole koskaan kuullut, että Kittilässä, saati alppikoulussa opiskelu olisi vaikuttanut negatiivisesti jatko-opintoihin tai työllistymiseen.

 

UUTTA KOHTI, HISTORIAA KUNNIOITTAEN

Arvon nykyiset ja tulevat valmentajat sekä päätösvaltaiset ihmiset. Kuten sanoin, olen näinä vuosina oppinut, että opiskelijat ovat syy, minkä takia tätä alppikoulua tehdään. Omat tavoitteet eivät saa koskaan mennä heidän tavoitteidensa edelle. Alppikoululla on hieno historia, jota kannattaa kunnioittaa, sillä ilman historian tuntemusta on vaikea luoda onnistuneesti uutta.

Kittilässä saamme nauttia ainutlaatuisesta alppikouluympäristöstä, joka on maailmankin mittakaavalla ainutlaatuinen. Ensi kaudella henkilöstön vaihtuessa koululla on hieno mahdollisuus ottaa taas seuraava steppi eteenpäin, kuitenkin historiaa kunnioittaen. Olen itse luonteeltani sellainen, että en vertaa omaa tapaani muiden tapaan toimia ja toivonkin kaikille alppikoulun nykyisille ja uusille toimijoille kaikkea parasta. Muistakaa, että uutta suunnitellessa on paras mennä koko ajan aallonharjan etupuolella. Toisia kopioimalla päätyy olemaan aina myöhässä ja katsomaan, kun muut alan toimijat menevät menojaan.

Arvon opiskelijat, niin nykyiset kuin edellisetkin. On ollut maailman hienointa työskennellä teidän kanssanne. Minulla on lukemattomia hienoja kokemuksia teidän kanssanne. Niistä hetkistä voisikin kirjoittaa vaikka kirjan. On ollut todella hienoa nähdä kehitystänne ja kasvamista. Onneksi nykyaikana on olemassa some, mistä pystyy seuraamaan, miten teidän elämänne sujuu eri puolilla maailmaa. Olkaa ylpeitä itsestänne ja muistakaa elää omaa elämäänne, kuten hyvältä tuntuu. Minuun voi olla aina yhteydessä, jos joku asia mietityttää tai haluaa jutella mistä tahansa.

En sulje alppikoulun ovia nyt perässäni. Olen tarvittaessa avoin tekemään keikkaa myös tulevaisuudessa alppikouluun. Tämä tietysti riippuu tulevista koulun toimihenkilöistä. Pääsen nyt kuitenkin keskittymään entistä enemmän perhe-elämään, oman yritystoiminnan kehittämiseen sekä opintojeni loppuun suorittamiseen. Ensi syksynä myös itselläni on edessä paljon uuden oppimista, kun perheeseemme syntyy pieni poika.

Opiskelijat ovat syy, minkä vuoksi rakastan valmentamista ja olen ollut aina valmis tekemään kaikkeni, että opiskelijoiden etu tulee ensiksi. Kiitos teille kaikille, olette sydämessäni aina ja ikuisesti – varmasti niin hyvässä kuin pahassakin 😀

 

Pepe

Levi Snow Sport Academy Pepe Vanninen

Jaa artikkeli

HAKU JUNIORTEAMIIN
ON NYT AUKI!

Hae mukaan 2.6.2024 mennessä.