Levi Snow Sport Academy logo

Muutoksen tuulet puhaltaa

Päävalmentaja Jukka Markkanen

Jukka Markkanen

LEVI SNOW SPORT ACADEMYN PÄÄVALMENTAJA

Nyt on aika kirjoittaa auki hieman omia ja meidän kuulumisiamme. Olen jäämässä siis elokuun alusta vuoden työvapaalle nykyisestä päävalmentaja- koordinaattorin toimesta. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että tämä on vuoden mittainen sopeutumisaika itselle ja alppikoululle järjestellä asiat rauhassa uuteen valoisaan aikakauteen.

En usko, että paluuta kohdallani tulee olemaan, mutta sen verran olen elämästä oppinut, että en aio sitäkään mahdollisuutta kokonaan sulkea pois laskuista. Levin alppikoulu on ollut iso osa mun elämää 16 vuotta (joka on paljon pidempi kuin elinkautinen :D, joten nyt haluan etäisyyttä tähän ja myöhemmin on aika lopullisten päätösten mihin suuntaa latu vie.

Olen ollut todella etuoikeutettu saadessani tehdä näin siistiä duunia eri rooleissa monta vuotta. Onko ollut helppoa? No ei, mutta se ei olekaan mikään mittari siistille duunille. Kuvailisin parhaiten sanoilla elämänmakuista ja rikasta. En ole lähdössä pakoon mistään, vaan uusia juttuja kohti. Mitä ne on? En vielä tiedä. Vinkkejä otetaan vastaan..;)

Olen saanut mahdollisuuden tutustua uskomattomaan määrään hienoja ihmisiä, opiskelijoita, vanhempia ja tietenkin valmentajakollegoja. Ollaan koettu hienoja mieleenpainuvia juttuja. ME ollaan rakennettu mun mielestä aika hieno tsydeemi tänne Kittilään.

Seitsemän lukio-opiskelijan alppikoulusta on reilussa parissa kymmenessä vuodessa kasvanut lähes 50 nuorelle eri lumilajien koulutusta tarjoava Levi Snow Sport Academy. Jos alkaisin tässä kohtaa kiittämään kaikkia matkan varrella vaikuttaneita ihmisiä, lista olisi niin pitkä, että et jaksaisi tätä lukea loppuun. Kiitos teille, te tiedätte.

MENESTYSTÄ JA NÄKYVYYTTÄ

Tunnen kiitollisuuden lisäksi todella suurta ylpeyttä siitä, mitä ME ollaan saatu aikaiseksi ja miten opiskelijat näyttäytyvät omissa touhuissaan. FreeRide-ryhmän nykyiset ja entiset opiskelijat räjäyttivät pankin Pyhän Freekendissä putsaten vapaalaskutapahtuman palkintopöydän ja teki myös Interski-tapahtumassa varmasti lähtemättömän vaikutuksen moneen avajais- ja showlaskunäytöksissä.

Seurasin suu auki kun MoniTaitolinjan tyypit treenasi lautaporukalla kuviolaskua samaiseen tapahtumaan. Oli siistiä seurata, kuinka nuoret ideoi, harjoitteli, mokasi, onnistui, antoi palautetta, keskusteli välillä rakentavammin ja välillä ei ehkä niin rakentavasti. Mutta kaikkineen tekivät sen kaiken itse ja onnistuivat hienosti itse tapahtumassa ja ottivat hyödyn ja ilon irti tapahtumasta ja opeista.

Samaan aikaan alppinistit keräilivät urakalla jalometalleja Suomulla SM kisoissa. Monelle rintamalla menty näyttävästi eteenpäin! Ensi kaudella on aloittamassa 15 uutta toisen asteen opiskelijaa, joten se on yksi hyvä ja harvoja konkreettisia mittareita toiminnan vetovoimasta.

KOORDINAATTORIN SIJAISUUS JA MUUT TYÖJÄRJESTELYT

Petri Tuomikoski aloittaa meikäläisen sijaisena elokuun alusta lähtien. Sehän tarkoittaa luontaisesti sitä, että Leinolle tarvitaan uusi aisapari valmentamaan alppihiihtäjiä. Aktiivinen haku aloitetaan välittömästi ja uusi valmentaja tullaan palkkaamaan heti sopivan tyypin löydyttyä. Leino jatkaa vielä ainakin kaksi vuotta. Myös Kaisan touhut jatkuvat yläkoulutoiminnan parissa.

Pepe on tehnyt mun kanssa töitä pitkään alppikoulussa, mutta ainakin tässä vaiheessa jättäytyy pois päivittäisvalmennuksesta. Kiitos Pepelle isosta panoksesta koulun kehityksen eteen! MoniTaito-linjan uusi päätoiminen kouluttaja selviää huhtikuun loppuun mennessä, mutta jo tässä vaiheessa uskallan sanoa, että ei voi käydä kuin hyvin, työ herätti laajaa kiinnostusta ja päteviä hakijoita riitti. Voidaan valita hyvistä paras tähän tehtävään.

Onneksi on jotakin pysyvääkin, eli Sami jatkaa vähintäänkin seuraavat kaksi kautta. FreeRide-touhu niin toisella asteella kuin yläkoululeireilläkin on mageeta seurattavaa. On sitä rock`n rollia! ”Samin elämänkoulu” on toteutettu uusille opiskelijoille nyt kahtena syksynä ja uskon, että se vaan tulee jatkossa paranemaan. Sami tekee sydämellä arvokasta kasvatustyötä myös rinteiden ulkopuolella.

Tuukka jatkaa tämän vuoden meidän ja REDUn yhteishankkeen parissa. The Future of the snowsport industry -hankkeen tavoitteena on mm. kartoittaa veto- ja pitovoimatekijöitä hiihtokeskusalalle. Toivottavasti saadaan tästä jotakin arvokasta informaatiota tulevaisuuden kehittämistoimiin.

FREESTYLE TULEE, OLETKO VALMIS…

Freeskihin ja parkkilaskuun suunnattua toimintaa on meiltä kyselty vuosien varrella useaan otteeseen. Lajin kehitys ja harrastajamäärät ovat isossa nousussa niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin. Ensi kaudella vihdoin pärähtää; FreeStylen harrastajille tullaan järjestämään yhteistyössä Lapin Urheiluakatemian kanssa neljä valtakunnallista yläkoululeiriä. Tätä ja alppikoulun FreeStyle- toimintaa tulee vetämään ja kehittämään Jukka Jarva. Freestyle pitää sisällään sekä lumilautailun että Freeskiin. Olen varma, että muutamassa vuodessa tästä rakentuu merkittävä osa alppikoulun toimintaa.

KESÄÄ KOHTI

Vielä riittää lunta rinteissä kuukauden verran ja kerkeää vielä tapahtua monia asioita. Kisoja, treenejä, Riksgränsenin kevätreissu, yläkoululeiri, rekrytointeja. Jaksetaan painaa yhdessä ja nautitaan keväästä ja tästä hienosta ainutlaatuisesta lajista nimeltään elämä.

 

Hyvää kevään jatkoa,

Juki

Levi Snow Sport Academy Jukka Markkanen

Jaa artikkeli