Levi Snow Sport Academy logo

Mitä sitten kun sattuu?

Valmentaja Pertti Vanninen

Pertti Vanninen

LEVI SNOW SPORT ACADEMYN MONITAITO-VALMENTAJA

MITÄ SITTEN KUN SATTUU?

Alppilajit, joita harjoittelemme päivittäin sisältävät riskejä. Onkin tärkeää, että osaamme varautua tapaturmiin mahdollisimman hyvin. Koulutustoimintaamme osallistuvat opiskelijat suorittavat opintojensa aikana Suomen Punaisen Ristin (SPR) EA1- ja EA2-kurssit, jotka antavat perustiedot erilaisten tapaturmien varalle.

Tämä ei kuitenkaan yksinään riitä. Jokapäiväistä toimintaamme ohjaavat todella pitkälle mietityt turvallisuussuunnitelmat sekä harjoituskohtaiset riskiarvioinnit. Harjoituksissa käymme opiskelijoiden kanssa läpi toimintaohjeet tapaturmien varalle. Opettelemme myös muun muassa sen, miten laskiessa on mahdollista kaatua turvallisesti niin, että vammoja ei pääsisi syntymään. 

Opiskelijoille on luotu myös protokolla siitä, miten vahingon sattuessa toimitaan. Tärkeintä onnettomuustilanteissa on varmistaa, ettei uusia vahinkoja pääse enää syntymään. Tämän jälkeen on syytä soittaa rinne-ensiapuun ja ilmoittaa tapahtuneesta.

Tapaturman sattuminen herättää monenlaisia ajatuksia. Jälkikäteen onkin helppoa etsiä syyllisiä tapahtuneelle tai jossitella, mitä olisi pitänyt tehdä toisin. Tästä syystä onkin erityisen tärkeää, että tapaturma käsitellään heti riippumatta siitä, onko kyseessä pienempi vai vakava tapaturma.

Pienten tapaturmien kanssa ei yleensä ole tarvetta kriisihoidolle. Isommat onnettomuudet aiheuttavat kuitenkin henkisiä traumoja monille osapuolille. Tästä syystä koemmekin Levi Snow Sport Academyssa tärkeäksi järjestää onnettomuuden sattuessa kriisiapua sitä tarvitseville. Tapahtumat ja siihen liittyvät ajatukset käsitellään läpi ammattilaisten ohjeiden mukaan. Monet ammattilaiset ovat luoneet upeita tapoja käsitellä traumoja, joiden joukosta olemme löytäneet meidän tarpeisiimme sopivat työkalut. Tarvittaessa ohjaamme apua tarvitsevat eteenpäin ammattilaisen puheille.

Toimiessamme Levin hiihtokeskuksen alueella rinteen ensiapupäivystys on aina apunamme. EA-kelkka hakee loukkaantuneen laskettelijan tarvittaessa toimenpidehuoneelle, mikäli sinne ei ole omin voimin mahdollista päästä. Myös muissa hiihtokeskuksissa on oma EA-päivystys.

Vuorilla ja tuntureilla apu ei ole kuitenkaan yhtä lähellä. Ammattitaitoiset kouluttajamme ovatkin kouluttautuneet siihen, että hätäensiapu pystytään antamaan tilanteessa kuin tilanteessa. Mukana kulkee aina tarvittavat varusteet isompienkin vammojen, kuten avomurtumien sekä syvien viiltojen hoitoon. Myös loukkaantuneen henkilön lämpimänä pitäminen on huomioitu varustuksissamme.

Vaikka suomalaiselle luonteelle onkin tyypillistä keskittyä tapahtuneen jälkeen etsimään syyllistä, ei se johda muuhun kuin huonoon lopputulokseen. Tämän sijaan onkin huomattavasti hyödyllisempää keskittyä miettimään, mitä seuraavalla kerralla kannattaa tehdä toisin, jotta vastaavat tapaturmat saataisiin ennaltaehkäistyä.

Mikään toiminta ei ole ikinä riskivapaata, mutta tiedostamalla olemassa olevat riskit olemme jo huomattavasti turvallisemmalla tiellä. Onkin hienoa, kuinka paljon toimintamme on viime vuosina kehittynyt kokonaisvaltaisempaan suuntaan. Kun toiminta on avointa ja kaikki tietävät, mitä teemme, olemme yhdessä vahvoja!

Terveisin, Pepe

Levi Snow Sport Academy Monitaito Pallaksella

Jaa artikkeli