Levi Snow Sport Academy logo

Kaikkea ei tarvitse osata ja tietää itse

Roope Kankaanmäki

Roope Kankaanmäki

ALPPIHIIHTOLINJAN VALMENTAJA

Aloitin Levi Snow Sport Academyn valmentajana elokuun alusta. Kohta tulee viisi kuukautta täyteen tässä tehtävässä ja on aika osallistua sivujen sisällön tuottamiseen blogin muodossa. Virtuoosimaisena kynäniekkana tämä ei ole millään muotoa haasteellinen tehtävä.

Paljon on tullut uusia asioita eteen, paljon on ollut myös tuttuja juttuja. Aiemmin seuratoiminnassa olleena ja nyt seuraavan vaiheen urheilijoiden kanssa toimiessa, ajatukseni valmentajan tärkeimmästä tehtävästä ei ole muuttunut. Yhä edelleen uskon, että valmentajan tärkein tehtävä on luoda urheilijoille olosuhteet ja mahdollisuudet oppimiselle ja kehittymiselle. Syksyn aikana on tullut useamman kerran todettua, että Levillä meillä on tarjota lajin kannalta maailman luokan olosuhteet. Meidän urheilijoille tarjoutui syksyn mittaan mahdollisuus nähdä todellisia maailman tähtiä suorittamassa arkiharjoittelua, ennen kaikkea rinteessä, mutta myös fysiikkaharjoittelun merkeissä. Valmentajan työstä tekee helppoa, että on esimerkkejä treenaamassa vieressä. Ulkoiset puitteet ovat siis kunnossa, jolloin valmentajan tehtäväksi jää hyödyntää näitä puitteita luomalla toimintaa, jossa urheilijoilla on mahdollisuus oppia ja kehittyä.

Edellisestä päästäänkin sujuvasti siirtymään blogin varsinaiseen aiheeseen, valmentajiin. Aiemmin Lahden Hiihtoseurassa toimiessani halusin tuoda valmentamiseen tiimiajattelua. Valmentajat toimivat tiiminä, yhden ei tarvitse tietää kaikesta kaikkea. Tiimin sisällä pystytään hyödyntämään jokaisen valmentajan osaamista. Ilokseni huomasin, että LSSA:n toiminnassa on paljon samaa. Itse olen saanut nauttia alppihiihtolinjan kollegan, Jukka Leinon, todella kovan tason osaamisesta. Pari päivää sitten julkaistun sopimusuutisen myötä Levillä päästään nauttimaan Jukan osaamisesta myös seuraavat kolme kautta (JIPPII!!!). Itse olen päässyt tuomaan valmennukseen osaamistani fysiikkavalmennuksen puolelta ja myös henkiselle puolelle. Mielestäni meillä on valmennuksessa hyvä kombo. Urheilijoille on kaksi erilaista valmentajaa, jotka heitä vie eteenpäin. Taustalla suuntaviivat ja tavoitteet ovat yhtenevät, ero tulee persoonista ja asioiden esille tuomisesta. Eikä tämä rajoitu kahteen valmentajaan. Missään vaiheessa ei ole edes käynyt mielessä, etten voisi kysyä apua tai neuvoa Kaisalta, Leeviltä, Samilta tai Johannalta. Tästä porukasta löytyy vastaus, mikäli itsellä sitä ei löydy. Tästä asiasta meillä ei ole ollut suoranaisesti puhetta, mutta tiiminä meillä on aivan valtavasti osaamista. Lisäksi meidän valmentajatiimillä on aina yksi oljenkorsi käytettävissä. Mikäli tulee oikein vaikeita juttuja, voi kilauttaa koordinaattorille.  Koordinaattori Pete Tuomikoski on mahtava lisä tähän porukkaan, hän kertoo sitten lopullisen vastauksen =) 

Syksyn yhteenveto uutena valmentaja. ”Mikäs tässä töitä tehdessä. Mukavat ja osaavat kollegat, sekä ennen kaikkea motivoituneet ja tavoitteelliset urheilijat, joiden kanssa saa tehdä hommia lähes päivittäin”.

Terveisin Roope

Jaa artikkeli