Levi Snow Sport Academy logo

Jukka Markkanen uusiin haasteisiin

Päävalmentaja Jukka Markkanen

Jukka Markkanen

PÄÄVALMENTAJA-KOORDINAATTORI e.v.p

Arvoisa lukija,
muutin Kittilään elokuussa 1999 nuorena räkänökkana kohti tuntematonta. Vantaan Korsosta kun lähtee niin maailmanmeno on jokseenkin erilaista Kittilän raitilla kuin räkkärimarketin (tietäjät tietää) kulmilla. Vaikka itse en koskaan varsinaisesti niillä kulmilla liikkunut, kun sportti ja musiikki, eli laskettelurinteet ja viulunsoitto olivat niin isossa roolissa lapsuudessa ja nuoruudessa, ettei siihen ollut aikaa tai kiinnostusta.

Meitä aloitti silloin seitsemän ensimmäistä alppikoululaista, minun lisäksi Jouni, Tuomas, Lauri, Johan, Riikka ja Mika. Neljä vuotta kulutin enemmän tai vähemmän Kittilän lukion penkkejä, mutta lakki päässä lähdin käymään viiden vuoden mutkan etelässä. Sitten sattumusten kautta alppikoulun silloinen koordinaattori ja alppikoulun alullepanija, Kokko Tapsa tarjosi mahdollisuutta tulla valmentamaan Kittilään ensin Levi Ski Clubiin ja sitten alppikouluun, jolloin huippu-urheilulinja käynnistettiin uudelleen vuonna 2011. Tuolloin alppikoulussa taisi olla kymmenkunta opiskelijaa. 12 vuoden aikana on päässyt näkemään ja myötävaikuttamaan alppikoulun kehittymisen, jossa nykymuotoinen Levi Snow Sport Academy on vaikuttamassa yli 70 nuoren kouluttamiseen lumilajeissa ja ennen kaikkea elämässä.

Mutta se siitä historiapläjäyksestä. Nyt olen keski-ikäinen räkänokka ja jälleen menossa kohti tuntematonta. Olen ollut tämän kuluneen lukuvuoden työvapaalla ja mietiskellyt, mitä haluaisin seuraavaksi alkaa tekemään. Olen päättänyt, että en jatka enää tehtävässäni Levi Snow Sport Academyn päävalmentaja- koordinaattorina. On oikea aika tehdä jotakin muuta kuin alppiurheilua. 25 alppikoulun toimintavuodesta olen ollut 16 vuotena mukana, joten se saa riittää yhteen elämään. Elinkautisestakin selviää keskimäärin 12 vuodessa.

En lähde mitään pakoon vaan uutta kohti, ilolla ja mielenkiinnolla. On ollut huikea kunnia tehdä niin hieno työtä, jota olen saanut tehdä. 12 työvuoden aikana Kittilän kunnan työntekijänä olen saanut kokea paljon hienoja asioita, kohdannut hienoja ihmisiä ja saanut olla mukana kehittämässä alppikoulua siihen, mitä se tänä päivänä on. Suoraan sanottuna olen helkatin ylpeä siitä, mitä se tänä päivänä on ja uskon, että tarina tulee vielä saamaan uusia ulottuvuuksia tulevaisuudessa. On paljon ihmisiä, joita haluaisin kiittää ja muistaa, mutta en rupea heitä tässä luetteloimaan kuin jossakin palkintopuheessa. Unohtaisin kuitenkin jonkun tärkeän. Toivottavasti olen osannut kertoa teille henkilökohtaisesti ja osoittaa kiitollisuuden opastuksesta ja tuesta, jota olen saanut alppikoulumatkan varrella niin urheilijana, valmentajana, koordinaattorina kuin päävalmentajanakin. Elämänkouluna matka on ollut huikea onnistumisineen, iloineen, kriiseineen, suruineen ja vaikeuksineen.

Laskettelu on ollut ja tulee olemaan jatkossakin iso osa elämääni. Valmennus on puolestaan mulle intohimo, joten sen parissa tulen jatkossakin toimimaan tavalla tai toisella, mutta eri viitekehyksessä kuin tähän asti. Yritin miettiä jonkun merkityksellisen sanottavan tähän loppukaneetikseni nykyisille ja entisille nuorille. En keksinyt, mutta onneksi on viisaita, joilta voi varastaa. Kuuntelin, kun Esa Saarinen jututti Vesa- Matti Loiria filosofian luennollaan (Filosofia ja systeemiajattelu –”Tie pohjoiseen”), kannattaa katsoa! Siinä Vesku selitti koko uskomattomalla läsnäolevalla karismallaan viimeisinä elinvuosinaan elämänohjenuoraansa:

”Sun täytyy rakastaa sitä mitä sä teet. Tai jätä tekemättä.”

Hyvää jatkoa kaikille alppikoululaisille entisille, nykyisille ja tuleville, sekä valmentajille. Nauttikaa siitä mahdollisuudesta, että saatte tehdä mageita asioita alppikouluaikananne! Eläkää täysillä, jotta on mitä muistella kiikkustuolissa. 😀

p.s Koska alppikoulu täyttää tänä vuonna 25 vuotta, heitän kaikille alppikoulussa jollain tavalla mukana oleville tai olleille haasteen osallistua ensi syksynä Ruskamaratonille. Ei tarvitse koko matkaa mennä, itse en ainakaan aio… Juostaan porukalla ja vietetään sen jälkeen mukava ilta yhdessä. Mukana?

Terveisin, Juki
päävalmentaja-koordinaattori e.v.p

Jaa artikkeli