Levi Snow Sport Academy logo

Ilolla oppiminen

Valmentaja Pertti Vanninen

Pertti Vanninen

LEVI SNOW SPORT ACADEMYN MONITAITO-VALMENTAJA

ILOLLA OPPIMINEN

Lumikausi on saatu Levi Snow Sport Academyn monitaitolinjan kanssa mukavasti käyntiin ja joulu jo kolkuttaa ovelle. Olemme siis jo melkein lukuvuoden puolivälissä, ja tästä eteenpäin laskukelit paranevat kevättä kohti jatkuvasti.

Ajattelin puhua muutaman sanan harjoittelun motivaatiosta ja siitä, miten me Levi Snow Sport Academyn monitaitolinjalla pidämme siitä huolta. Lähtökohtamme on, että treeneissä on hauskaa. Se kuulostaa monen korvaan hieman kliseiseltä – eihän aina voi olla hauskaa? Hauskuus ja oppiminen samassa lauseessa ovat monesti ristiriidassa etenkin vanhemmalle väestölle.

Minun mielestäni hauskaa voi ja kannattaa pitää aina.

Meidän toiminnassamme on selkeät ja varsin korkeatkin tavoitteet. Kolmen lukio- tai ammattikouluvuoden aikana opiskelijat harjoittelevat alppihiihdon sekä lumilautailun taidot sille tasolle, että pystyvät opettamaan niitä kolmannen vuoden hiihdonopettajakurssien jälkeen hiihtokoulussa myös maksaville asiakkaille. Harjoittelemme myös maastohiihdon, telemarkin ja soveltavan alppihiihdon perustaidot. Opiskelijoilla on siis mahdollista jatkaa kouluttautumista myös sillä saralla, mikäli intoa ja motivaatiota riittää.

Kaiken lisäksi opiskelijat suorittavat myös ammatillisen osaamisen näytöt niin hiihdonopettamisen kuin tapahtumien osalta.

Koska aika on lyhyt ja tavoitteet korkealla, on harjoitusten oltava motivoivia. Kun asioita tehdään tavoitteellisesti, mutta pilke silmäkulmassa, ovat tulokset olleet paljon puhuvia. Harjoituksissa jokainen opiskelija saa olla oma itsensä ja yhdessä reflektoimalla pääsemme tavoitteisiin. Tavoitteenamme on, että harjoituksissa keskitymme laskemaan mahdollisimman paljon ja puhumaan mahdollisimman vähän. Miksi näin? Syy on yksinkertainen: laskemaan oppii vain laskemalla.

Koska opettamisen oppiminen on myös iso osa harjoituksiamme, keskitymme myös siihen, että oppilaat pääsevät harjoittelemaan opettamista mahdollisimman paljon. Treenimme ovatkin kokonaisuus, jonka jokaista osa-aluetta yhdistää oppiminen ilon ja innostuksen kautta.

Jokainen oppija on yksilö, jolle luomme oman, juuri hänelle sopivan tavan laskea ja opettaa muita laskemaan. Kun jokainen saa olla mitä on, kehitämme yhdessä omaa lasku- sekä opetustaitojamme ja tätä kautta kehitämme samalla koko lajiyhteisöä. Laskeminen on nykyään monelle elämäntapa. Mikä onkaan hienompaa, kuin opettaa jollekin muulle omaa intohimoaan?

Me Levi Snow Sport Academyssä teemme tällä hetkellä uraauurtavaa työtä koko Suomen lajiskenen parissa. Onkin ollut hienoa nähdä, miten paljon opiskelijamäärämme ovat viime vuosien aikana kasvaneet. Tällä hetkellä olemmekin siinä tilanteessa, että toimintaa on vaikea kasvattaa olemassa olevilla resursseilla. Voimme kuitenkin viedä toimintaa jatkuvasti eteenpäin ja myös uuteen suuntaan – mikä se suunta sitten ikinä tuleekaan olemaan.

Jos haluaa tehdä jotain suurta, on oltava aallonharjan etupuolella tietämättä mitä sieltä vastaan tulee. Me olemme sillä tiellä, ja se jos mikä on hienoa!

 

Terveisin, Pepe

Valmentaja Pepe Vanninen, Ilolla oppiminen blogi

Jaa artikkeli